Als jij zelf snaren wilt gaan kopen voor jouw racket, wil je natuurlijk weten hoeveel meter snaar je nodig hebt om een racket te bespannen. Het zou vrij vervelend zijn om er bij het bespannen van de laatste breedtesnaar van je racket achter te komen, dat je te kort hebt afgemeten! Te kort afmeten (of verschuivende snaren in zwakke klemmen), is opnieuw beginnen en te kort aan tijd overhouden … zonde. Dus, hoeveel heb je nodig?

Dat hangt er natuurlijk maar net van af wat voor type racket je wilt gaan bespannen: het aantal meters snaar dat je nodig zult hebben verschilt voor tennis, squash en badmintonrackets. Sterker, binnen die onderverdeling verschilt de hoeveelheid die je nodig hebt ook weer per racketmerk en type.

Hoeveel meter snaar heb je nodig om een tennisracket te bespannen?

Dit hangt af van het specifieke racket dat je wilt gaan bespannen. Ga maar na, er zijn oversized rackets of juist zeer compacte rackets, snarenpatronen ontworpen voor controle (18×20) of juist voor het versterken van jouw spinslagen (16×19), uitwijkende snaren (met name bij de wat oudere seniorenmodellen) of bijvoorbeeld speciale wensen om hybride te bespannen of gewoonweg met vier knopen te bespannen. Zelfs jouw machine en aantrekmechanisme spelen een rol.

Gelukkig zijn er ondanks deze variaties toch vuistregels… Een tennisracket heeft bij two-piece stringing of vier (af)knopen ongeveer 12 meter snaar nodig. Bij one-piece stringing kan je voor het gemak ook het beste uitgaan van die lengte maar dan houd je iets meer over. Sommige bespanners hebben een meetlint op hun bespantafel, maar de meesten zullen dat niet hebben. De snaren zijn dan natuurlijk nog met een apart meetlint op te meten, maar dit is enigszins omslachtig. Hieronder vind je in een tabel een aantal populaire frames met bijbehorende aanbevolen meters snaar.

Frame Lengte – meter SS (short side) – meter 2 piece M X C (mains x crosses)
Blade 98 16×19 11,1 3,1 6×5,1
Pure Aero Tour 11,9 3 6,1×5,8
Pure Drive 11,7 3,3 6×5,7
Head Flexpoint Radical Tour 11,7 3 6×5,1
Gemiddelde 11,6 3,1 6×5,4

Het verschil tussen een ‘set’ en een ‘rol’ snaren

Na deze cijfers vraag je jezelf wellicht wat je hier in de praktijk nu precies mee aan moet? Dat hangt af van jouw aandacht en interesse in bespannen, maar ook een beetje van jouw portemonnee. Snaren zijn namelijk te koop in zogeheten ‘sets’ en ‘rollen’. Sets zijn ongeveer 12 meter in lengte en daarmee kun je een enkel racket bespannen en rollen zijn vaak verkrijgbaar in 100 meter of 200 meter lengte. Op het eerste gezicht lijkt 200 meter je enorm veel, zeker als je gewoon een enkel racket opnieuw wilt (laten) bespannen, maar deel 200 meter door 12 en dan weet je dat je grofweg 17 rackets kunt bespannen uit een 200 meter rol. Als je dus weet hoe vaak jij gemiddeld per seizoen je racket opnieuw zou willen laten bespannen, ben je in staat om een goede rekensom te maken en te bepalen of jij beter kunt investeren in een rol of een enkel setje. Laten we even een voorbeeld erbij nemen van een populaire snaar: de Babolat RPM Blast 1.25mm. Deze snaar kost als set 15,99 en als 200 meter rol 101,99. Delen we 101,99 door 17 (het aantal rackets te bespannen uit een enkele rol) dan kom je op een kostprijs van 5,99. Daarmee bespaar je dus een 10 euro op iedere bespanning! Dat is een totale besparing van 170 euro!

Voor wie zijn rollen snaren interessant?

Let op en ren niet meteen naar de winkel om nu de eerste de beste rol aan te schaffen. Voor wie is dit nu eigenlijk interessant? Ben jij op dit moment niet zeker van jouw favoriete snaar en setup? Dan adviseer ik je om vooral door te gaan met vergelijken door losse sets aan te schaffen en te testen. Mocht de snaar toch niet bevallen, zit je in elk geval niet met een enorme voorraad aan snaar die je toch liever kwijt dan rijk bent. Sla je bijna nooit een bespanning stuk? Ook dan is het wellicht beter om gewoon losse sets aan te schaffen per bespanning omdat rollen nou eenmaal wat makkelijker uitdrogen, vooral in warme omgevingen. Vaak leg je een rol uiteindelijk toch op een plek waarvan jij niets eens wist dat het waar kon worden… toch zonde. Ben jij een echte snarenvreter en heb je inmiddels alles wel zo’n beetje getest wat er op de markt verkrijgbaar is? Voel jij je helemaal vertrouwd met jouw snaar en setup? Dan zou het bijna te gek voor woorden zijn als je niet zou overstappen op het kopen van rollen. Vaak kun je bij het aankopen van meerdere aantallen rollen ook nog eens een leuke staffelkorting bedingen, maar niet iedere sportzaak werkt hier aan mee.

Hoeveel meter snaar heb je nodig om een squashracket te bespannen?

Squashrackets hebben van alle rackets de minste hoeveelheid meter snaar nodig om volledig bespannen te kunnen worden. Hieronder vind je de benodigde hoeveelheid snaar voor een aantal populaire squashrackets.

Frame Lengte – meter SS (short side) – meter 2 piece M X C (mains x crosses)
Tecnifibre Carboflex Basaltex 130 9,0 2,6 4,6×3,4
Head Metallix 140 8,1 2,3 4,5×3,4
Dunlop Biomimetic Max 9,1 2,6 5,2×4,3
Wilson Blade BLX 10,7 2,7 5,5×5,2
Gemiddelde 9,2 2,6 5×4,1

Hoeveel meter snaar heb je nodig om een badmintonracket te bespannen?

Een badmintonsnaar volgt veel van dezelfde theorie als hierboven maar de bladpatronen wijken ook weer iets af van de andere rackets. Het meest voorkomende patroon is 22 mains bij 22 crosses.

Frame Lengte – meter SS (short side) – meter 2 piece M X C (mains x crosses)
Yonex Voltric 3 5,1×4,8
Yonex Arc Saber 7 5,1×4,8
Prince Hornet 5,7×5,1
Wilson BLX Force 9,9 2,7 5,4×4,5
Gemiddelde 5,3×4,8

Een vuistregel om te bepalen hoeveel meter snaar je nodig hebt om een racket te bespannen

Naast de gemiddelden die je terug kunt vinden hierboven zijn er gelukkig ook een aantal vuistregels die je kunt aanhouden om te bepalen hoeveel snaar je nodig hebt om jouw racket opnieuw te bespannen. Bij een tennisracket maken we in dat geval onderscheid tussen ‘normale’ bladgroottes tot 645 vierkante centimeter en daarboven, de oversized frames. Bij normale bladgroottes kun je 17,5x de totale racketlengte afmeten om genoeg te hebben om je racket one-piece te bespannen; bij oversized frames meet je in dat geval 18 keer de totale racketlengte af. Dit is hoeveel meter snaar die je nodig hebt om je gehele racket te bespannen.

Meet jouw snarenpatroon af

Vervolgens is het zaak om te bepalen hoeveel je nodig zult hebben om de helft van je mains te bespannen. Hiervoor kun je het beste even in het frame kijken naar het precieze snarenpatroon. In 90 procent van de gevallen is dat dus 16×19 of 18×20. Je weet in dat geval dat de helft van je mains de helft van dat eerste getal vormen. Gaan we even uit van 16 mains, dan hebben we per helft dus 8 mains of lengtesnaren. Als je hier nu vervolgens nog een extra bij optelt en vervolgens dit getal van de top van je racketblad naar de onderkant van je racketblad afmeet, heb je genoeg om de helft van je mains te bespannen en vervolgens succesvol af te knopen. In dit geval zouden we dus 9x de lengte van het racketblad afmeten. Belangrijk hierbij is om even echt zeker te weten dat je de juiste lengte hebt afgemeten want niets is zo frustrerend om bij de laatste snaar uit te komen en vervolgens erachter te komen dat je dus verkeerd hebt afgemeten. Ja, je kan voor een racket van jezelf dan met wat kunst en vliegwerk alsnog de snaar op (redelijke) spanning krijgen, maar voor een klant kan dit natuurlijk niet.

Uitzonderingen op de vuistregel

Ook belangrijk is om hier nog even te benadrukken dat bovenstaande alleen maar geldt voor one-piece bespannen. Bij het afknopen met 4 knopen of hybride bespannen (waarbij je bespant met twee verschillende snaren) zul je altijd iets extra’s moeten rekenen. Dat je iets overhoudt van je snaar is dan ook geen ramp, want je haalt het geld dubbel en dwars uit je besparingen maar sommige mensen lijken het leuk te vinden om te kijken hoe klein ze de marge kunnen maken om hun snaar nog net aan te spannen met hun machine. Dit is uiteraard weer erg afhankelijk van het aantrekmechanisme dat je gebruikt. Lineaire aantrekmechanisme hebben over het algemeen de minste hoeveelheid ‘extra’ snaar nodig.

Wat zijn jouw ervaringen met het afmeten van snaren? Kom jezelf wel eens snaar te kort? Hoe los je dat op? Laat het ons weten door een reactie hieronder te plaatsen en help andere bespanners. 

Leave a Reply