Hoe prachtig we racketsport ook vinden, niemand vind het leuk om geld uit te geven zonder goed te begrijpen waarom. Dat een racket een keer in de zoveel tijd een verse snaar nodig heeft, zul je vast begrijpen. Maar wat mag dit precies kosten? Waar kan je op letten bij aanschaf? En zijn sportspeciaalzaken altijd duurder dan de bespanner om de hoek? In artikel leggen we onze bevindingen aan je voor.

Het ene racket is het andere niet

Dat wist jezelf natuurlijk ook wel. Gelukkig weet je bespanner dat ook, want niemand wordt vrolijk van een badmintonsnaar in een tennisracket of de spankracht van een tennisracket op een badmintonracket (verrassing: dit overleeft je badmintonracket echt niet). Maar wist je ook dat het bespannen van badmintonrackets in de praktijk ook echt langer duurt? Daar valt natuurlijk ook vrij makkelijk iets bij voor te stellen als je bedenkt hoeveel kleine gaatjes een badmintonracket heeft. Niet alleen dat, ook het weven van de snaren duurt bij elkaar gewoon langer. Logisch dus, dat de meeste bespanners daar iets extra’s voor rekenen. Tennisrackets zijn er ook in allerlei soorten en maten, maar de hoeveelheid tijd die er voor nodig is om die te bespannen is min of meer gelijk. Squashrackets zijn in het algemeen het snelste klaar vanwege de geringe omvang van de bladgrootte en de souplesse van de snaren.

De ene bespanner is de andere niet

Dat gezegd hebbende, zitten de meeste prijsverschillen in het aanbod van diensten… en bijbehorende prijzen. Inderdaad, in het algemeen geldt dat de prijzen van sportspeciaalzaken voor het bespannen van een racket hoger liggen. Dat is natuurlijk ook niet gek; een sportspeciaalzaak moet immers kosten betalen die een kleine zelfstandige of particulier uiteraard niet heeft, zoals het betalen van een bedrijfs- of winkelruimte. Bovendien moet een sportzaak kostbare tijd te steken in het bespannen van rackets die de verkoper niet kan besteden aan het verkopen van kleding of schoenen.

Tennistrainers rekenen op een extraatje

Tennistrainers op de club bieden vaak als extra service aan hun betalende klanten aan om hun rackets tussen de lessen door te bespannen. Ook heel logisch, aangezien het een interessante extra bijverdienste is voor de trainer. Vaak hebben zij een goede band opgebouwd met hun studenten dus geven die makkelijk hun rackets mee. Ook fijn dat je die zelf niet hoeft langs te brengen bij een particulier of bij een sportzaak. Aangezien de tennistrainer zijn of haar primaire inkomen verdient met het geven van lessen hoeft deze dus ook niet rond te komen van het bespannen. Daarmee kunnen leraren in het algemeen de prijzen een stuk lager houden, ook al betekent dit niet dat zij dit in de praktijk ook altijd doen. In elk geval hoeven zij niet veel te investeren in het nieuwste materiaal, want de machine hoeft natuurlijk niet in het zicht van het winkelende publiek te schitteren.

Het begon als een hobby

Particulieren en kleine zelfstandigen starten vaak vanuit hun pure interesse voor het bespannen een vergelijkbare dienst voor familie en vrienden. Omdat zij dit echt als hobby beschouwen, vind je in het algemeen de laagste prijzen in deze groep. Dat is ook niet gek, omdat zij al snel tevreden zijn met een paar extra klanten waarmee zij hun eigen machine en materiaal kunnen onderhouden. Deze groep start vaak met de goedkoopste machines. Omdat de prijzen van deze groep zo laag zijn, ontstaat hier al snel grotere interesse voor en melden zich steeds meer mensen. Deze bespanners staan dus al snel voor een keuze; hobbymatig bezig blijven of doorgroeien naar een (semi)professionele service.

Prijzen vergelijken

Prijzen vergelijken van snaren lijkt simpel maar dat is het niet. Een snaar is namelijk niets waard als deze niet in je racket zit. Daarom is de dienstverlening van de bespanner bepalend. Er zijn concreet twee factoren die jouw factuur bepalen: 1) de snaar van jouw keuze en 2) de service van jouw keuze. Vaak zul je tegenkomen dat sportspeciaalzaken op de factuur de snaar en arbeidsloon voor het bespannen apart specificeren. Wel zo duidelijk. Maar waar zitten de verschillen dan precies in?

De ene snaar is de andere niet

Ook dit klinkt als een open deur. Maar toch verdient het de aandacht je even te verdiepen in welke snaren er worden aangeboden door jouw bespanner. Zoals gezegd brengt een sportwinkel je vaak op de factuur apart een snaar in rekening. In dat geval werken deze zaken vaak met zogenaamde ‘setjes’ van snaren. Dit zijn specifieke verpakkingen met daarin de lengte snaar die voldoende is om exact een racket te bespannen. Deze worden in de fabriek dus opgeknipt uit enorm lange snaren. Omdat dit de meest gangbare vraag is van de klant (en ook weer wat duurder is om te produceren), ligt de vraag van deze setjes vaak hoger dan die van rollen snaren. Als je meer wilt weten over dit verschil, raden we je aan om elders op onze blog daar meer over te lezen.

Beschikbaarheid van snaren

Het kiezen van snaren is niet eenvoudig. Zelfs als je ruime kennis hebt van snaren, zijn er talloze plekken om deze zelfstandig in te kopen. Vul een willekeurig snaar in op Google en je krijgt talloze opties via Google Shopping aangereikt. Ben je bereid nog wat verder zoeken via individuele websites en je kunt zeker iets besparen op je snaaraankoop. Overigens hebben wij de snaren die wij erg goed vinden al in onze shop gezet met een overzicht van actuele aanbieders. Zo kun jij jouw perfecte snaar bestellen tegen de goedkoopste prijs. Dat gezegd hebbende, is gemak ook wat waard. Je kunt wel enorm vergelijken, tegelijkertijd presteert een verse snaar op bijna alle fronten altijd beter dan eentje waar de elasticiteit uit is. In de praktijk zul je inmiddels wel een aantal snaren hebben gevonden waar je graag mee speelt. De vraag is dus of deze ook bij de bespanner van jouw keuze te vinden is en dit verschilt per bespanner.

Distributie van snaren

De meeste sportspeciaalzaken werken met een bepaald aantal leveranciers. Daarbij proberen zij natuurlijk een zo groot mogelijk assortiment samen te stellen, maar soms is dit niet helemaal sluitend. Dit heeft met name met de eisen van de leveranciers te maken. Sommigen willen namelijk dat hun producten niet zomaar bij iedere winkel beschikbaar zijn tegen welke prijs dan ook. Dit zou ten koste kunnen gaan van het imago van de producten en het merk. Daarom hebben deze vaak vaste distributiepunten opgebouwd in de loop van de jaren waar afspraken bestaan over doorverkoop. Dat maakt het ook lastig voor kleine bespanners en zelfstandigen om een voet tussen de deur te krijgen en groter te gaan inkopen.

Arbeidsloon of snaarprijs?

Deze groep werkt dus vaak met snaren die zij zelf hebben getest of waar ze groot fan van zijn en bieden deze aan tegen kostprijs of iets daarboven. De vergoeding zit voor hen in het arbeidsloon dat wordt gerekend. Daarmee wisselt de kwaliteit van de snaren van deze groep ook enorm. Er zijn bespanners die kiezen voor kwaliteit en uitsluitend bespannen met a-merken, maar het merendeel van de bespanners levert liever een goedkopere snaar waarmee de totale prijs onder die van de concurrent uitkomt. Op deze manier hopen zij natuurlijk extra klanten binnen te kunnen halen.

Trainers en sponsordeals

Trainers volgen eigenlijk ditzelfde principe maar hebben vaak ook nog eens te maken met specifieke sponsordeals die verder gaan dan alleen snaren of racketaccessoires. Een leraar heeft natuurlijk met name veel tennisballen en kleding nodig (zeker als het bijvoorbeeld een tennisschool betreft). Daarom worden zij vaak door merken benaderd met specifieke sponsporpakketten waarbij zij ook tegen gereduceerd tarief snaren kunnen inkopen. Op basis hiervan hebben leraren in het algemeen een beperktere blik op het aanbod van hun snaren.

De ene dienst is de andere niet

Hoe graag we ook zouden willen dat er al robots waren die het arbeidsintensieve werk van het bespannen uit handen zouden kunnen nemen, wij deze robot nog niet gevonden… Daarmee is ook duidelijk dat er niet heel veel verschil zit in het feitelijke plaatsen van de snaren. Natuurlijk kun je specifieke wensen doorgeven als het gaat om de spankracht, de hoeveelheid knopen (2 of 4) of het experimenteren met hybride snaren, maar de verschillen tussen de verschillende groepen bespanners zijn verwaarloosbaar. Een mens kan nu eenmaal maar zo snel snaren door een racket reigen… Hoewel, wist je dat het wereldrecord op 8 minuten schijnt te staan? Het kan dus altijd sneller! Voor de normale stervelingen, waar wij onszelf ook toe rekenen, zit er echt een maximumsnelheid op. Bovendien wil je toch ook dat iemand met aandacht naar jouw racket en snaren kijkt?

Levertermijn

Het daadwerkelijk verschil in de dienst zit hem vaak in het volgende: wanneer krijg jij exact jouw racket met verse snaar weer terug? Het liefst zouden de meeste van ons volgens het klassieke principe ‘klaar terwijl u wacht’ meteen door racen naar de baan of de hal en er zijn ook zeker bespanners die deze dienst aanbieden. Het verschilt van geval tot geval of je daar meer voor moet betalen of niet, maar de meeste zelfstandige bespanners zien dit echt als een extra dienst.

Retail is druk bezocht

Je kunt echter begrijpen dat dit model niet zo werkt voor sportspeciaalzaken of particuliere bespanners. Zij werken immers met andere agenda’s. Een sportzaak dient in eerste instantie voorraad in te kopen en bij te houden en vervolgens klanten te adviseren over allerlei sportmateriaal (en alle zaken die daar weer bij komen kijken). Het bespannen van rackets wordt vervolgens aansluitend gedaan hoewel ze ongetwijfeld werken in vaste schema’s. Vraag hier dus naar bij de betreffende sportzaak om verwarring te voorkomen. Echter, omdat dit in het algemeen een extra dienst betreft zullen de eerste problemen ontstaan zodra het druk wordt en winkels overgaan op ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Grote uitzondering hierop is uiteraard de mogelijkheid bij sommige sportzaken om bij te betalen zodat de dienst sneller geleverd wordt. Zo werken de meeste sportzaken met een leveringstermijn van een aantal dagen en tegen bijbetaling bijvoorbeeld met een 24-uurs termijn of soms zelfs nog sneller. Als je het geld ervoor over hebt, kan dit een prima keuze zijn. Ook particuliere bespanners hebben een ander dagprogramma en zijn daarmee aangewezen op de vrije tijd… die vaak overblijft in de avonduren. Omdat dit echte hobbyisten zijn, wacht je in het algemeen het langst bij deze groep op je racket.

Tot volgende week

Tennistrainers zijn de vreemde eend in deze vergelijking. Het wisselt namelijk per leraar enorm op welke manier zij omgaan met de levering van rackets. Sommigen vinden het geen probleem om doorlopen alle rackets te bespannen voor of na hun diensten, maar de meeste spreken af met hun studenten om de rackets pas weer mee te nemen naar de volgende les. Dat is ook niet gek, aangezien de meeste leerlingen inmiddels wel met een reserveracket kunnen spelen totdat het andere racket weer voorzien is van een nieuwe snaar.

Markt in ontwikkeling

Daarnaast begint de markt zich te ontwikkelen. Ook ons platform doet daar aan mee. Dat betekent dat bij sommige aanbieder op ons platform, waaronder ons eigen team van bespanners de mogelijkheid bestaat om Pick-up & Return bij te boeken. Wat? Ja, dat lees je goed. In dat geval komt een collega van ons jouw racket ophalen en eenmaal bespannen weer keurig netjes terugbrengen. Ok, vaak betaal je daar wat extra voor. Maar wat zeiden we ook alweer over gemak… Bovendien zijn er vaak actieperiodes waarbij de bezorgkosten helemaal niet gerekend worden! Het mooiste is; je racket kan ook nog direct geleverd worden op je club. Dat is toch weer wat anders dan helemaal naar de stad rijden om je racket weg te brengen…

En de kwaliteit ook

Hoe bepaal je nu waar je het voordeligste uit bent? Dat hangt er uiteraard maar net vanaf hoe je het bekijkt. Allereerst, ben je een frequente breker? Met andere woorden, hoe vaak laat jij je racket per seizoen bespannen? Je zult daarbij uiteraard ook een snaar als uitgangspunt moeten nemen want het vergelijken van prijzen loopt spaak op het moment dat je telkens een andere snaar dient af te nemen. Bovendien speelt een andere snaar natuurlijk niet zo fijn, als je er nog niet zo vaak geoefend mee hebt en wanneer je vervolgens die kampioenswedstrijd moet winnen. Verder hebben we gezien dat dienst die je kunt afnemen verschilt van aanbieder tot aanbieder. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van de kosten en de leveringstermijn van verschillende aanbieders in onderstaand schema.

Aanbieder Snaar Prijs Arbeid/fee Levering Totaalprijs
Decathlon Babolat RPM Blast 1.25 16.99 14.00 24 uur 30.99
Decathlon Babolat RPM Blast 1.25 16.99 8.00 < 6 werkdagen 24.99
Decathlon Babolat RPM Blast 1.25 16.99 5.00 > 6 werkdagen 21.99
Intersport Pacific Poly Power 23.75 1 werkdag 23.75
Intersport eigen snaar 15.00 1 werkdag 15.00
Daka Babolat RPM Blast 1.25 22.99 10.00 1 werkdag 22.99
Daka eigen snaar 10.00 1 werkdag 10.00
Racketshop de Bataaf Babolat RPM Blast 1.25 17.50 12.50 1 werkdag 30.00
Racketshop de Bataaf eigen snaar 12.50 1 werkdag 12.50
RACKETSTRINGERS Babolat RPM Blast 1.25 17.99 2.50 3 werkdagen 20.49
RACKETSTRINGERS eigen snaar 10.00 2.50 3 werkdagen 12.50

Conclusie

Zoals je ziet zit er dus wel degelijk verschil in de kosten voor het bespannen van jouw racket. Wat betaal jij voor jouw verse bespanning? Laat het ons weten door een reactie te plaatsen hieronder! Zo help je ook andere racketsporters aan een eerlijke prijs.

Leave a Reply