Racketsporters zijn eigenlijk onder te verdelen in twee groepen. De eerste groep racketsporters koopt het liefst ieder seizoen het nieuwste racket van zijn of haar favoriete speler of speelster. De personen die behoren tot deze groep weten ook zeker dat het hebben van het nieuwste materiaal hen helpt op de baan als ze het volgende belangrijke punt moeten spelen. De andere groep bestaat juist uit spelers die een racket pas echt lekker vinden spelen zodra deze de leeftijd van tenminste 20 jaar heeft behaald… het liefst zouden de personen uit deze groep nog met een houten racket de baan op stappen, maar ja, die trekken zo snel krom, he?
Materiaal zorgt voor vertrouwen
Haha geintje natuurlijk, bovenstaande is uiteraard een beetje kort door de bocht maar toch… er zit zeker een kern van waarheid in. En voor beide overtuigingen valt wat te zeggen. Merken zijn continue bezig met het doorontwikkelen van rackets en materialen en moeten zich blijvend onderscheiden om de concurrentieslag in de winkels, en op het internet, te winnen. Bovendien kunnen we spreken van een zeker placebo-effect als het gaat om het vertrouwen in jouw materiaal. Als jij het idee hebt dat je beter dan ooit speelt met het nieuwste racket, dan is de kans ook groot dat je zo gaat spelen. Racketsport behoort nou eenmaal tot de klasse van mentale spelletjes… of je het nu erkent of niet, hoe jij op de baan staat, bepaalt voor een groot gedeelte de uitkomsten van jouw spel. Vind je het mentale aspect van tennis ook zo interessant en wil je daar eens meer over weten? Dan moet je zeker eens het boek van Brad Gilbert lezen, over “Lelijk Winnen”, een echte klassieker onder tennisfans.
Topspelers veranderen (bijna) nooit van materiaal
Daarentegen is het wel zo dat wanneer we kijken naar topspelers en topspeelsters zij maar zeer zeldzaam wisselen van materiaal. En geef ze eens ongelijk, wanneer je beseft dat zij afhankelijk zijn van dat materiaal om hun inkomen bij elkaar te slaan en al die talloze jaren investeren terug te verdienen. Heel begrijpelijk dat je dan niet zomaar even overstapt op een nieuw racket, alleen om de jouw sponsor denkt dat die kleurstelling op het nieuwe racket wat mooier staat. Deze vrijheid van de professionals om te blijven spelen met hun materiaal heeft overigens wel een keerzijde; als consument moet je er nooit vanuit gaan dat het racket van jouw favoriete speler of speelster op de markt te koop is. De kans is groot dat deze helemaal gecustomized is voor de betreffende speler of speelster en die herken je niet aan de verf op het frame. Dikke kans dat het zelfs een oud model is met een nieuw likje verf! Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij spelers overgestapt zijn op een nieuwe sponsor maar het racket van de nieuwe fabrikant nog niet doorontwikkeld was tot tevredenheid van de speler. Met als gevolg dat deze dan vervolgens op de baan stonden met een zwart gespoten frame van de oude fabrikant maar met het logo van de nieuwe sponsor op de snaren. De oplichters!
Never change a winning team?
Je zou dus kunnen voorstellen waarom er zo’n grote groep bestaat die totaal niet bezig is met het materiaal en helemaal tevreden is met een racket van twintig jaar oud. Het is aannemelijk dat deze groep zijn of haar materiaal ook door en door kent en als met alles, oefening baart kunst. Pete Sampras speelde tot aan het eind van zijn carrière met een racket van bladgrootte van 90 vierkante inch. Voor de beginners onder ons, dat is eigenlijk zo klein als ze maar kunnen komen… Er zijn analytici die zeggen dat Sampras mede hierdoor de strijd verloor met een nieuwe generatie tennissers maar dat is denk ik te kort door de bocht. Roger Federer heeft namelijk ook nog een hele lange tijd met ditzelfde frame gespeeld en begon pas onlangs te spelen met een groter racketblad. Je merkt, er zijn talloze verschillende redenen om van racket te wisselen en het blijft een wat vage discussie. De vraag in dit artikel is echter van andere aard. Als we puur naar de natuurkundige eigenschappen van een racket kijken, wat is dan de levensduur van een racket? En verschilt dit per racketsport? Dus zou een badmintonracket langer mee kunnen dan een tennisracket? Het antwoord op deze vragen vind je hieronder.
De levensduur van een racket
In het kort, en alle andere factoren buiten beschouwing gelaten, heeft een racket voor een frequente speler een levensduur van ongeveer twee tot drie jaar. Hierbij gaan we er wel vanuit dat deze speler ongeveer twee tot drie keer per week speelt en tenminste een keer per maand zijn of haar racket opnieuw laat bespannen. En met name dat laatste is enorm van belang als het gaat om de levensduur van een racket. Iedere keer dat een racket namelijk wordt bespannen en de spanning per snaar wordt opgebouwd over het hele frame, wordt het racket een klein beetje uit de oorspronkelijk vorm getrokken. Pas als alle snaren correct op de plek zitten, is het racket eigenlijk pas weer in balans. Dat betekent dat, naast het slaan van de bal met het racket, het aantal keren dat een racket is bespannen bepaalt wat de uiteindelijke levensduur van een frame is.
Niet weggooien
Belangrijk om even een kanttekening te maken hier, want dit betekent dus niet dat een racket op een gegeven moment breekt tijdens het bespannen. In de loop van de tijd loopt de stijfheid van het frame (gemeten in RA-waarde) terug onder invloed van het bespannen. Dat betekent uiteindelijk dat de energie die nodig is om de bal te slaan in de loop van de tijd dus iets groter dient te zijn en dat betekent dat hele oude rackets in het algemeen wat ‘zachter’ aan kunnen voelen tijdens het slaan. Dat gezegd hebbende, betekent dit natuurlijk niet dat deze rackets voor het grootste gedeelte van de racketsporters, de recreanten, meteen waardeloos zijn na drie jaar spelen. Vaak zul je niet eens exact door hebben dat je frame echt wat minder stijf is geworden, omdat je jouw spel zult aanpassen. Maar natuurkundig geldt dit natuurlijk wel zo.
Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen wat betreft de levensduur van rackets… wat heb jij zelf meegemaakt? Speel je altijd met het nieuwste materiaal of liever met dat ‘gouwe ouwe’ racket? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Wist jij dat een van de belangrijkste aspecten van jouw spel de snaren in je racket zijn? In het volgende artikel leggen we je uit welke kosten je mag verwachten als je jouw racket laat voorzien van een nieuwe snaar.